Dynamic Load Balancing

Slimmer omgaan met energie wordt steeds belangrijker, vooral nu we thuis allerlei apparaten hebben die veel stroom verbruiken. Met dynamische load balancing houden slimme systemen het energieverbruik goed in balans door pieken en dalen in de vraag en aanbod af te vlakken.

Efficiënte energie

Dynamic Load Balancing in de energiemarkt is een techniek die ervoor zorgt dat de vraag naar energie en het aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd. Dit gebeurt door het gebruik van slimme systemen die ‘live’ bepalen wanneer en hoeveel energie er verbruikt wordt. Zo worden pieken in vraag of aanbod beter verdeeld. Het doel? Efficiënter omgaan met energie. Zodat er niet te veel of te weinig energie wordt verbruikt. Met kostenbesparingen en optimaal energieverbruik als resultaat.

Optimale verdeling

Door het slim sturen en optimaal verdelen van het energieverbruik, zorgt het EMS dat het maximale toegestane stroomverbruik niet wordt overschreden. Het systeem maakt gebruik van slimme algoritmen die het energieverbruik ‘live’ volgen. Het EMS reageert automatisch door bijvoorbeeld apparaten in- of uit te schakelen of overtollige energie op te slaan in batterijen. Bij te hoog verbruik grijpt het EMS direct in om problemen te voorkomen. Hierdoor valt de stroom niet uit.

Voorbeelden Dynamic Load Balancing

Onderstaande voorbeelden laten zien hoe dynamische load balancing flexibel en slim reageert op veranderingen in energiebehoefte. Hierdoor blijft het stroomverbruik altijd optimaal en veilig.

  • Elektrische voertuigen (EV-laders)
    Bij meerdere laadpalen wordt de beschikbare stroom dynamisch verdeeld over de ladende voertuigen, afhankelijk van de totale belasting op het elektriciteitsnet.
  • Zonnepanelen en thuisbatterijen
    De opgewekte energie wordt verdeeld tussen directe consumptie, opslag in batterijen en teruglevering aan het energienet, afhankelijk van het verbruik en de netstatus.
  • Warmtepompen en huishoudelijke apparaten
    Warmtepompen krijgen prioriteit wanneer de energieprijzen laag zijn, terwijl andere apparaten tijdelijk worden vertraagd of uitgeschakeld.
  • Datacenters
    Servers worden dynamisch ingeschakeld of uitgeschakeld afhankelijk van het netwerkverkeer en de vraag, om overbelasting en stroomuitval te voorkomen.
  • Industriële machines
    In fabrieken wordt de energie verdeeld over machines om pieken te vermijden, bijvoorbeeld door de starttijden van energie-intensieve machines te spreiden.
  • Smart grids
    Lokale energienetwerken verdelen de beschikbare energie tussen huishoudens en bedrijven, gebaseerd op vraag, aanbod en netcapaciteit.

Lees meer over Energie Management Systeem (EMS)

De energiemarkt is in volle transitie en dat gaat niet zonder horten of stoten. De vraag naar elektriciteit explodeert en duurzame bronnen zoals zon en wind blijven afhankelijk van het weer. Met als resultaat: onzekere prijzen, beperkingen voor consumenten en grote uitdagingen voor onze toekomstige verduurzaming. Met een Energiemanagement systeem haal je het maximale uit je energiebronnen zonder comfort te verliezen.