Welke problemen op de energiemarkt?

De energiemarkt is in volle transitie en dat gaat niet zonder horten of stoten. De vraag naar elektriciteit explodeert en duurzame bronnen zoals zon en wind blijven afhankelijk van het weer. Ondertussen ontstaat er een complex spel van vraag en aanbod. Met als resultaat: onzekere prijzen, beperkingen voor consumenten en grote uitdagingen voor onze toekomstige verduurzaming.

Zoveel uitdagingen

De energiemarkt staat voor grote uitdagingen door de groeiende vraag naar elektriciteit en een wisselend aanbod van groene stroom, zoals zonne- en windenergie. Dit leidt tot netcongestie, waardoor het elektriciteitsnet overbelast raakt en het moeilijk is om nieuwe duurzame projecten aan te sluiten. Zowel consumenten als bedrijven ondervinden de gevolgen van deze situatie zoals onzekere energieprijzen, terugleverbeperkingen en vertragingen in verduurzamingsplannen.

Meer veranderingen

De energiemarkt is volop in beweging en staat voor grote uitdagingen. De combinatie van een toenemende vraag naar elektriciteit en een snel veranderend aanbod zorgt voor verschillende problemen bij consumenten en bedrijven. Deze veranderingen worden mede versterkt door de versnellende energietransitie, de dringende noodzaak om de CO₂-uitstoot te verminderen en het wereldwijd groeiende milieubewustzijn. Dit vraagt om een grootschalige overstap naar hernieuwbare energiebronnen en een verschuiving naar elektrisch aangedreven sectoren.

Toenemende vraag

De vraag naar elektriciteit stijgt snel door de elektrificatie van allerlei sectoren. Bedrijven streven naar de afbouw van fossiele brandstoffen. Hierdoor maken ze hun productieprocessen elektrisch en zien we dat er steeds meer elektrische auto’s, warmtepompen en e-boilers in gebruik worden genomen. Deze toenemende vraag legt extra druk op het elektriciteitsnet. Tijdens piekmomenten raakt het netwerk overbelast, een probleem dat bekend staat als ‘netcongestie’. Het Nederlandse stroomnet heeft inmiddels in verschillende regio’s zijn maximale capaciteit bereikt. Dit betekent dat nieuwe, duurzame projecten soms niet aangesloten kunnen worden op het net. Er is dan onvoldoende ruimte is om de opgewekte energie te transporteren. Sterker: de huidige pieken werden niet voorzien toen een eeuw geleden het elektriciteitsnet werd aangelegd.

Hogere lasten

Voor consumenten heeft deze situatie verschillende nadelen. Ten eerste is er onzekerheid over energieprijzen. Door de fluctuerende beschikbaarheid van groene stroom kunnen de prijzen sterk schommelen. Zeker op momenten dat er een tekort is aan elektriciteit. Oftewel: wanneer het net vol is, kan niet alle opgewekte stroom teruggeleverd worden. Dit kan zorgen voor financiële nadelen. Hierdoor moeten netbeheerders investeren in de uitbreiding en versterking van het stroomnet. Met hogere vaste lasten tot gevolg.

Lees meer over Energie Management Systeem (EMS)

De energiemarkt is in volle transitie en dat gaat niet zonder horten of stoten. De vraag naar elektriciteit explodeert en duurzame bronnen zoals zon en wind blijven afhankelijk van het weer. Met als resultaat: onzekere prijzen, beperkingen voor consumenten en grote uitdagingen voor onze toekomstige verduurzaming. Met een Energiemanagement systeem haal je het maximale uit je energiebronnen zonder comfort te verliezen.