Algemene verkoop – en leveringsvoorwaarden

De algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden van Xemex is van toepassing op alle offerteaanvragen door de Koper, Offertes, Orders en Overeenkomsten waarbij de Leverancier Producten en/of diensten van welke aard en onder welke benaming dan ook aan de Koper levert.

  1. ALGEMENE BEPALINGEN

Definities

In de Algemene Voorwaarden worden onder meer de onderstaande woorden met een hoofdletter geschreven. Al deze woorden hebben in het meervoud dezelfde betekenis als in het enkelvoud.

Algemene Voorwaarden: deze algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden van Xemex.

Koper: de (rechts)persoon die aan de Leverancier de opdracht heeft gegeven tot het leveren van Producten.

Koopovereenkomst: de door de Leverancier gestuurde bevestiging van de Order, en alle bijbehorende bijlagen en eventueel aanvullende overeenkomsten.

Leverancier: Xemex NV, met zetel te Metropoolstraat 11, 2900 Schoten, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer 0458.522.364.

Overeenkomst: de tussen de Koper en de Leverancier tot stand gekomen overeenkomst ter zake de verkoop en levering van Producten en/of diensten.

Offerte: een aanbieding met de voorwaarden die daarbij van toepassing zijn, inclusief de prijsstelling.

Order: een orderaanvraag gedaan door de Koper op basis van de door de Leverancier uitgebrachte Offerte.

Orderbevestiging: de door de Leverancier gestuurde bevestiging van de Order.

Partijen: de Leverancier en de Koper.

Producten: de producten die de Leverancier verkoopt aan de Koper.

Artikel 1 – Algemene voorwaarden

  1. Deel A van de Algemene Voorwaarden is van toepassing op alle offerteaanvragen door de Koper, Offertes, Orders en Overeenkomsten waarbij de Leverancier Producten en/of diensten van welke aard en onder welke benaming dan ook aan de Koper levert. Indien Deel A van de Algemene Voorwaarden op enig onderdeel strijdig of onverenigbaar is met het bepaalde in het toepasselijke specifieke onderdeel/onderdelen van de Algemene Voorwaarden, prevaleert het bepaalde in het desbetreffende onderdeel/onderdelen.
  2. De Algemene Voorwaarden gelden voor alle offerteaanvragen door de Koper, Offertes, Orders, Overeenkomsten.
  3. De toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van de Koper wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.
  4. Indien sprake is van tegenstrijdigheid tussen enerzijds de Algemene Voorwaarden en anderzijds de Offerte en/of Orderbevestiging, dan prevaleert hetgeen in de Offerte en/of Orderbevestiging is bepaald

Artikel 2 – Offerte en totstandkoming van de Overeenkomst

  1. Een Overeenkomst komt op de volgende wijze tot stand: De Koper plaatst schriftelijk een aanvraag bij de Leverancier. Op basis van de aanvraag van de Koper verstrekt de Leverancier een Offerte. De Offerte is herroepelijk, vrijblijvend en geldt gedurende 30 dagen na dagtekening. De Koper kan de Offerte accepteren door middel van het plaatsen van een Order bij orders@xemex.eu. Na het plaatsen van een Order, stuurt de Leverancier een bevestiging van ontvangst van de Order aan de Koper. Deze ontvangstbevestiging betreft uitdrukkelijk geen aanvaarding. Als de Leverancier op basis van de Order een Overeenkomst wenst aan te gaan, zal de Leverancier een Orderbevestiging aan de Koper doen toekomen. Het versturen van de Orderbevestiging geldt als aanvaarding door de Leverancier, zodat op dat moment tussen Partijen een Overeenkomst tot stand komt. Voor het geval de Leverancier geen Orderbevestiging stuurt, geldt de afleveringsbon of, indien ook deze niet wordt opgemaakt, de factuur als zodanig. De Koper staat in voor de juistheid en de volledigheid van de door hem of namens hem aan de Leverancier opgegeven eisen, specificaties en andere gegevens waarop de Leverancier haar Offerte en uiteindelijke Orderbevestiging baseert.
  2. Indien de Leverancier het verzoek krijgt een Offerte te maken voor het leveren van één of meerdere Producten of diensten en zij daarvoor externe kosten moet maken, heeft zij het recht om die kosten, alsmede de door haar bestede tijd, volgens de bij haar gebruikelijke tarieven aan de (aspirant) Koper in rekening te brengen.
  3. Een geplaatste Order is onherroepelijk en mag na het aanbrengen daarvan niet door de Koper worden gewijzigd, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van de Leverancier.

Artikel 3 – Prijzen

  1. De prijzen die de Leverancier noemt zijn exclusief verpakking, omzetbelasting en exclusief in- en uitvoerrechten en/of andere overheidsheffingen en/of belastingen.
  2. De Leverancier heeft te allen tijde het recht om de overeengekomen prijs te verhogen. De prijsverhoging gaat in op het moment van mededeling hiervan aan de Koper en is van toepassing op alle Overeenkomsten die na dat moment gesloten worden.
  3. Indien de door de Koper verstrekte documenten en/of informatie onvolledig en/of onjuist is en dit tot hogere uitgaven aan de zijde van de Leverancier leidt, heeft de Leverancier het recht om de prijzen overeenkomstig aan te passen.

Artikel 4 – Betaling

  1. De Leverancier is gerechtigd vooruitbetaling te verlangen van de Koper en om in delen te factureren.
  2. Betaling dient plaats te vinden binnen de fatale termijn van 15 dagen na factuurdatum. De Koper kan geen beroep doen op verrekening, korting of opschorting. Zodra de betaaltermijn verstrijkt, raakt de Koper, zonder dat een ingebrekestelling noodzakelijk is, in verzuim en wordt hij over het openstaande bedrag de wettelijke handelsrente overeenkomstig de Wet Betalingsachterstand van 2 augustus 2002 verschuldigd vanaf de vervaldatum tot aan de dag der algehele voldoening. In geval van te late betaling, heeft de Leverancier het recht om, na de Koper schriftelijk geïnformeerd te hebben over de overschrijding van de betalingstermijn, de uitvoering van de Overeenkomst(en) op te schorten totdat de verschuldigde betaling is ontvangen en om de overeengekomen leveringstermijnen dienovereenkomstig aan te passen.
  3. De Koper is aan de Leverancier alle buitengerechtelijke en gerechtelijke kosten verschuldigd zodra de Koper in verzuim is met voldoening van enige betalingsverplichting. Zowel de buitengerechtelijke als de gerechtelijke kosten worden berekend aan de hand van het tarief (eventueel per tijdseenheid) dat normaal gesproken door de door de Leverancier ingeschakelde derde voor de behandeling van soortgelijke zaken in rekening wordt gebracht, voor zover redelijk, vermeerderd met de door die derde te betalen kosten. De vergoeding van kosten heeft betrekking op alle door de Leverancier ingeschakelde derde(n) en door haar zelf te verrichten werkzaamheden.
  4. De door de Koper of derden te verrichten betalingen worden steeds eerst in mindering gebracht op die vorderingen waarvoor de Leverancier niet het in artikel 22 opgenomen eigendomsvoorbehoud geldend kan maken. Met inachtneming daarvan worden betalingen eerst in mindering gebracht op alle verschuldigde kosten, daarna op alle verschuldigde rentes en tot slot op de (telkens oudste) hoofdsom.
  5. Klachten met betrekking tot een factuur dienen schriftelijk en gespecificeerd binnen tien dagen na verzending van een factuur bij de Leverancier te worden gemeld, bij gebreke waarvan het recht van de Koper om zich erop te beroepen dat de factuur onjuist is, vervalt.
  6. Eventuele (klachten over) gebreken en schade(s) ten aanzien van een geleverd Product/dienst, laten de betalingsverplichting van de Koper onverlet. De Koper kan in geval van een (vermeend) gebrek, dus geen beroep doen op opschorting van zijn verplichting tot betaling. De Koper is evenmin bevoegd tot verrekening.

Artikel 5 – Levering

  1. De Leverancier mag in delen leveren.
  2. Overeengekomen termijnen van levering gelden bij benadering en zijn niet fataal. In het geval van niet-tijdige aflevering op het voorziene tijdstip dient de Koper de Leverancier schriftelijk in gebreke te stellen, waarbij aan de Leverancier een na overleg met haar te bepalen redelijke termijn moet worden gegund om alsnog na te komen.
  3. In overeengekomen levertermijnen zijn, tenzij het tegendeel wordt overeengekomen, niet begrepen Belgische algemeen erkende feestdagen (met als gevolg dat de levertermijn met dergelijke dagen wordt verlengd).
  4. De Leverancier heeft het recht om de leveringstermijn met een redelijke termijn te verlengen indien:
  5. de informatie die de Leverancier nodig heeft voor de uitvoering van de Overeenkomst niet tijdig wordt verkregen of indien de Koper achteraf wijzigingen of aanvullingen vraagt waardoor de levering van de Producten/diensten vertraagd wordt;
  6. er zich belemmeringen voordoen, waarvoor de Leverancier niet verantwoordelijk is en die leiden tot een onmogelijkheid tot het vervullen, een moeilijkheid of vertraging bij het vervullen van de verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst, ongeacht of dit zich voordoet aan de zijde van de Leverancier of de Koper of een derde. Deze belemmeringen omvatten, maar zijn niet beperkt tot epidemieën, arbeidsgeschillen, lock-outs, stakingen, ongevallen, laattijdige of gebrekkige levering door onderaannemers van grondstoffen, officiële handelingen of nalatigheden door een overheidsinstantie of openbaar lichaam. In elk van deze gevallen zullen de Partijen te goeder trouw een passende en redelijke wijziging van de Overeenkomst overeenkomen.

Artikel 6 – Zekerheid

  1. De Leverancier heeft te allen tijde het recht om het stellen van (aanvullende) zekerheid te verlangen van de Koper. Indien de Koper uiterlijk op de gevraagde dag geen zekerheid stelt, mag de Leverancier jegens de Koper de bevoegdheden uitoefenen zoals uiteengezet in artikel 8.

Artikel 7 – Aansprakelijkheid

  1. In afwijking van art. 6.3, §1 en 6§2 BW, kan de Koper geen buitencontractuele vordering instellen tegen de Leverancier of (een hulppersoon van) een hulppersoon van de Leverancier, met inbegrip van doch niet beperkt tot haar bestuurders, werknemers en zelfstandige medewerkers. De Koper kan uitsluitend een contractuele vordering instellen tegen de Leverancier zelf.
  2. De aansprakelijkheid van de Leverancier uit welke hoofde dan ook is beperkt tot vergoeding van de directe schade. Onder directe schade wordt uitsluitend zaakschade aan het desbetreffende Product verstaan. Iedere andere aansprakelijkheid van de Leverancier, uit welke hoofde dan ook, voor alle andere kosten en schades, waaronder alle vormen van gevolgschade, zoals indirecte schade, gederfde winst, gemiste besparingen, verminderde goodwill, schade door bedrijfsstagnatie, immateriële schade, reputatieschade, milieuschade, schade als gevolg van aanspraken van afnemers van de Koper, schade verband houdende met het gebruik van door de Leverancier voorgeschreven zaken, materialen of programmatuur van derden, is uitgesloten.
  3. In geen geval zal de totale vergoeding voor directe schade meer bedragen dan de factuurwaarde van het Product of de dienst waaruit de aansprakelijkheid voortvloeit c.q. waarmee de aansprakelijkheid verband houdt (exclusief btw), vastgesteld op basis van de Overeenkomst, per gebeurtenis, waarbij een reeks van gebeurtenissen geldt als één gebeurtenis.
  4. Voor het geval dat de aansprakelijkheidsbeperking uit lid 1 of lid 2 in rechte geen stand houdt, is de aansprakelijkheid van de Leverancier beperkt tot het bedrag dat de verzekering in het desbetreffende geval uitkeert.
  5. De Leverancier is niet aansprakelijk voor schade van welke aard dan ook die ontstaat doordat of nadat de Koper de Producten na aflevering heeft bewerkt, verwerkt of aan derden heeft doorgeleverd, respectievelijk heeft doen bewerken of verwerken of aan derden heeft doen doorleveren.
  6. De Leverancier is niet aansprakelijk voor schade aan de Producten veroorzaakt door beschadiging en/of vernieling van de verpakking van de Producten.
  7. Geen aansprakelijkheid zijdens de Leverancier bestaat, en iedere aanspraak ter zake enige vermeende tekortkoming zijdens de Leverancier vervalt, indien (sprake is van):
    1. wijzigingen, aanpassingen, herstel en/of onderhoud aan de Producten door een ander dan de Leverancier of door de Leverancier aangewezen derde;
    2. opslag, toepassing en/of verwerking in strijd met door of namens de Leverancier (mondeling of schriftelijk) ter beschikking gestelde instructies ten aanzien van het Product. Daarbij kan worden gedacht aan instructies ten aanzien van onder meer opslag, installatie, gebruik en onderhoud. Welke instructies beschikbaar zijn, verschilt per Product;
    3. het geleverde niet nauwkeurig wordt of is gebruikt of niet nauwkeurig is behandeld of aangebracht c.q. geïnstalleerd volgens door of namens de Leverancier (mondeling of schriftelijk) ter beschikking gestelde instructies ten aanzien van het Product, danwel op een anderszins onoordeelkundige of nalatige wijze wordt of is gebruikt of behandeld of opgeslagen of onderhouden;
    4. het geleverde wordt of is gebruikt of toegepast voor andere doeleinden dan waarvoor het is bestemd, waaronder de situatie dat het Product wordt gebruikt in combinatie met enige zaak, die niet door de Leverancier werd geleverd, terwijl het door de Leverancier geleverde Product zelf aan de Overeenkomst beantwoordt;
    5. het geleverde wordt of is gebruikt op een wijze die voor de Leverancier redelijkerwijs niet was te verwachten, en dit een en ander invloed heeft gehad op het ontstaan van de schade.

Ten aanzien van de onder b en c genoemde instructies geldt dat het type beschikbare instructie per Product verschilt. Op of via de website www.xemex.eu zijn tal van documenten beschikbaar ten aanzien van de Producten. Alle via die weg voor de Koper beschikbare documenten gelden als ter beschikking gestelde instructies in voormelde zin.

  1. De uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid als genoemd in dit artikel gelden niet in geval de schade is veroorzaakt door opzet en/of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de Leverancier of een tot de leidinggevende behorende ondergeschikte van de Leverancier.
  2. Op straffe van verval van alle daarop te baseren vorderingen, dient de Koper iedere tekortkoming van de Leverancier in de uitvoering van een Overeenkomst, schriftelijk en gemotiveerd aan de Leverancier te melden binnen één week na het ontdekken daarvan, dan wel binnen één week na het moment dat de Koper de tekortkoming redelijkerwijs had behoren te ontdekken.
  3. Tenzij nakoming door de Leverancier blijvend onmogelijk is, ontstaat de aansprakelijkheid van de Leverancier door toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een Overeenkomst alleen indien de Koper de Leverancier onverwijld schriftelijk in gebreke stelt. Hierbij geldt dat er een redelijke termijn moet zijn om de tekortkoming op te lossen en de Leverancier ook na die termijn toerekenbaar tekort blijft schieten in het nakomen van haar verplichtingen. De ingebrekestelling moet een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming bevatten, zodat de Leverancier in staat is adequaat te reageren.
  4. Onverminderd kortere wettelijke of contractuele vervaltermijnen, vervalt elke vordering van de Koper op de Leverancier in elk geval door het verloop van 12 maanden na de datum waarop het Product/de dienst is geleverd.
  5. De Koper vrijwaart de Leverancier voor alle aanspraken van derden die op enigerlei wijze verband houden met de (uitvoering van de) Overeenkomst en/of gebruik door de Koper of derden van de Producten/diensten van de Leverancier en stelt hen hiervoor schadeloos.

Artikel 8 – Opzegging, opschorting en ontbinding

  1. Indien de Koper niet, niet tijdig of niet behoorlijk, voldoet aan enige verplichting uit hoofde van een Overeenkomst, heeft de Leverancier te allen tijde het recht, naast de betreffende Overeenkomst(en) op te zeggen, (geheel of gedeeltelijk) te ontbinden of de uitvoering daarvan op te schorten, ook het recht om de overige tussen de Koper en de Leverancier bestaande Overeenkomsten, die nog niet zijn afgewikkeld, door een schriftelijke verklaring te ontbinden of op te zeggen of de uitvoering daarvan op te schorten. In dat geval is al hetgeen de Koper aan de Leverancier verschuldigd is in één keer opeisbaar. De in dit lid omschreven rechten laten de overige in de wet geformuleerde rechten van de Leverancier onverlet. De Leverancier kan deze rechten ook uitoefenen indien de Koper failliet wordt verklaard, onder bewindvoering wordt gesteld, de onderneming van de Koper wordt geliquideerd, de Koper wordt overgenomen en het belang van de Leverancier naar redelijk oordeel van de Leverancier daardoor niet langer gewaarborgd wordt, of indien de Koper niet langer bevoegd is zelfstandig rechtshandelingen te verrichten.
  2. Een ontbinding van een Overeenkomst werkt niet met terugwerkende kracht (ex tunc). Ontbinding bevrijdt Partijen slechts naar de toekomst toe van de verbintenissen uit de Overeenkomst (ex nunc).

Artikel 9 – Overmacht

  1. Een tekortkoming van de Leverancier wordt onder meer als niet-toerekenbaar beschouwd als zij het gevolg is van staking en/of ziekte van de werknemers van de Leverancier, wanprestatie en/of overmacht aan de zijde van haar leveranciers, vervoerders of andere derden die bij de Overeenkomst zijn betrokken, stagnatie in het verkeer, natuurgeweld, oorlog of mobilisatie, leveringstekorten, personeelstekorten, wateroverlast, stroomstoring, internetstoring, beveiligingsincidenten, al dan niet opzettelijke corrumpering of verlies van data, in- en/of exportbelemmeringen, alsmede (belemmerende) maatregelen van enige overheid, brand en andere ongevallen in haar bedrijf alsmede verdere omstandigheden die de mogelijkheid tot nakoming negatief beïnvloeden, een en ander voor zover die omstandigheid maakt dat nakoming tijdelijk of blijvend commercieel gezien redelijkerwijs niet van de Leverancier kan worden verlangd (“Overmacht”).
  2. Indien de Leverancier als gevolg van Overmacht verhinderd is of zal zijn een van haar verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst(en) na te komen, dient zij de Koper schriftelijk in kennis te stellen van de gebeurtenis of omstandigheden die de Overmacht oplevert of opleveren en dient zij aan te geven voor welke verplichtingen de nakoming verhinderd is of zal zijn.
  3. De Leverancier is, na kennisgeving, vrijgesteld van de nakoming van dergelijke verplichtingen zolang de Overmacht voortduurt. De Leverancier zal de Koper onverwijld schriftelijk in kennis stellen wanneer zij niet langer door de Overmacht wordt getroffen.
  4. Indien de uitvoering van de Overeenkomst(en) door Overmacht wordt verhinderd voor een aaneengesloten periode van zestig werkdagen of langer, dan kan de Leverancier de Overeenkomst(en) opzeggen of ontbinden middels het versturen van een schriftelijke verklaring gericht aan de Koper, zonder daardoor schadeplichtig te zijn voor de gevolgen van het (voortijdig) eindigen van de Overeenkomst(en).

Artikel 10 – Geheimhouding

  1. De Koper zal alle informatie die hij in het kader van de (uitvoering van de) Overeenkomst(en) (heeft) ontvangen in de vorm van tekeningen, afbeeldingen, schema’s, ontwerpen, berekeningen, werkmethoden, beschrijvingen, programmatuur of bijbehorende documentatie, geheimhouden (“Vertrouwelijke Informatie”). De Vertrouwelijke Informatie mag niet worden vermenigvuldigd, gekopieerd of aan derden ter hand worden gesteld dan wel openbaar worden gemaakt, of anderszins benut worden dan uitsluitend voor de te verrichten prestatie.
  2. De verplichtingen opgenomen in lid 1 van dit artikel gelden niet, indien:
    1. de Vertrouwelijke Informatie op het moment van verstrekking openbaar en algemeen beschikbaar is of daarna wordt, zonder dat dit beschikbaar worden het gevolg is van een schending van de in lid 1 opgenomen geheimhouding;
    2. de Koper de Vertrouwelijke Informatie heeft verkregen van een derde partij, zonder dat die derde partij met de verstrekking een op hem rustende geheimhoudingsplicht heeft geschonden;
    3. de Leverancier ermee instemt dat de Vertrouwelijke Informatie niet langer als zodanig aangemerkt en beschermd hoeft te worden onder de in lid 1 opgenomen geheimhouding.
  3. Het delen van Vertrouwelijke Informatie is toegestaan indien en voor zover de Koper daartoe verplicht is op grond van wet- of regelgeving, in het kader van een gerechtelijke procedure of andere juridische procedure (waaronder arbitrage, mediation, en een bindend adviesprocedure), onder de voorwaarde dat de Koper (i) de Leverancier vooraf schriftelijk op de hoogte stelt (voor zover toegestaan), (ii) het delen van de Vertrouwelijke Informatie tot een minimum wordt beperkt en (iii) daarbij zoveel mogelijk vertrouwelijke behandeling nastreeft.
  4. Indien de Koper de geheimhoudingsverplichting opgenomen zoals in lid 1 van dit artikel overtreedt, is de Koper in verzuim en verbeurt de Koper zonder dat een nadere aanmaning of ingebrekestelling nodig is en ongeacht of de overtreding de Koper kan worden toegerekend, ten behoeve van de Leverancier een onmiddellijk opeisbare boete van € 25.000,– voor ieder zodanig tekortschieten/voor iedere overtreding, en een onmiddellijk opeisbare boete van € 1.000,– voor iedere dag/dagdeel dat die overtreding voortduurt, zonder dat sprake hoeft te zijn van enige vorm van schade en onverminderd de overige (wettelijke en contractuele rechten) van de Leverancier, waaronder haar recht om naast de boete nakoming en/of volledige schadevergoeding te vorderen. De wettelijke (handels)rente gaat lopen zodra de boete opeisbaar is.

 

Artikel 11 – Overdracht rechten en verplichtingen

  1. De Leverancier is bevoegd haar rechten en verplichtingen uit de Overeenkomst, geheel dan wel gedeeltelijk, aan derden over te dragen of door derden uit te laten oefenen.
  2. De Koper is, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van de Leverancier, niet bevoegd zijn rechten en verplichtingen uit de Overeenkomst geheel dan wel gedeeltelijk aan derden over te dragen of door derden uit te laten oefenen.

Artikel 12 – Taal communicatie

  1. Alle communicatie en correspondentie aangaande de Overeenkomst(en) geschieden in de Nederlandse en/of Engelse taal.
  2. Alle bij de uitvoering behorende technische documentatie en instructies worden in de Nederlandse en/of Engelse taal beschikbaar gesteld.

Artikel 13 – Mededelingen

  1. Indien in de Algemene Voorwaarden wordt voorgeschreven dat een bericht schriftelijk wordt medegedeeld, wordt daaronder tevens een bericht per e-mail begrepen.

Artikel 14 – Geschillen en toepasselijk recht

  1. Op de Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst(en) die worden gesloten, is Belgisch recht van toepassing. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag (Verdrag inzake internationale koopovereenkomsten van roerende zaken) is uitdrukkelijk uitgesloten.
  2. Alle geschillen in verband met de Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst(en) , worden bij uitsluiting voorgelegd aan de bevoegde rechter van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen indien de Koper ten tijde van het aanhangig maken van het geschil is gevestigd in de Europese Unie of in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland of IJsland. Echter, indien de Koper niet is gevestigd in de Europese Unie dan wel in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland of IJsland ten tijde van het aanhangig maken van het geschil, wordt het geschil bij uitsluiting beslecht door middel van arbitrage in overeenstemming met het Arbitragereglement van CEPANI dat van toepassing is op de dag dat het geschil aanhangig wordt gemaakt, waarbij:
    1. het scheidsgerecht bestaat uit (i) één arbiter bij een geschil met een financieel belang van niet meer dan EUR 250.000,– of (ii) drie arbiters bij een geschil met een financieel belang van meer dan EUR 250.000, –; en
    2. de plaats van arbitrage is Antwerpen, België; en
    3. de arbitrageprocedure wordt gevoerd in de Engelse taal; en
    4. het scheidsgerecht beslist overeenkomstig de rechtsregels.

Artikel 15 – Varia

  1. De Leverancier is te allen tijde gerechtigd de Algemene Voorwaarden eenzijdig te wijzigen. Wijzigingen gelden per datum van inwerkingtreding voor vanaf die datum te sluiten Overeenkomsten.
  2. Wijzigingen gelden ook voor alle reeds gesloten Overeenkomsten. Wijzigingen ten aanzien van reeds gesloten Overeenkomsten treden één maand na bekendmaking in werking door middel van een schriftelijke mededeling door de Leverancier aan de Koper waarin de gewijzigde algemene voorwaarden zijn opgenomen. Indien de Koper het niet eens is met een wijziging, dan kan de Koper hiertegen schriftelijk bezwaar aantekenen uiterlijk 1 week voor de inwerkingtreding van de nieuwe versie van de Algemene Voorwaarden. De Leverancier beoordeelt of het bezwaar kan leiden tot aanpassing van de wijziging. Indien de Koper bezwaar blijft houden tegen de wijziging, bestaat de mogelijkheid voor de Koper de Overeenkomst uiterlijk binnen één maand na de datum van inwerkingtreding van nieuwe versie op te zeggen, met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden, waarbij de oude Algemene Voorwaarden gedurende die 2 maanden nog van toepassing blijven.
  3. Afwijkingen van de Algemene Voorwaarden, zijn slechts geldig, indien deze schriftelijk tussen Partijen zijn overeengekomen.
  1. BIJZONDERE BEPALINGEN KOOP

De in dit hoofdstuk “Koop” opgenomen bijzondere bepalingen zijn, naast de Algemene Bepalingen van de Algemene Voorwaarden, van toepassing op Koopovereenkomsten.

Artikel 16 – Offerte en totstandkoming Overeenkomst

  1. Indien de Leverancier in het kader van de verkoop van de Producten een advies geeft over een Product en/of de toepassing van het betreffende Product, betreft dit te allen tijde een vrijblijvend advies, waaraan de Koper geen enkel recht kan ontlenen. Dit betreft een indicatief advies, louter bedoeld als richtlijn om te bespreken met de Koper. De adviezen worden door de Leverancier naar beste weten gegeven op basis van de aangereikte informatie. Deze adviezen laten onverlet dat de Koper zelf moet beoordelen of de Producten geschikt zijn voor het door de Koper beoogde doel. Verder is de Koper, voorafgaand aan de implementatie van het advies, verplicht tot controle daarvan op haar juistheid.

Artikel 17 – Levering

  1. Levering vindt plaats conform de overeengekomen Incoterm Carriage Paid To (Incoterms 2020) op de overeengekomen plaats van levering.
  2. De Koper is jegens de Leverancier verplicht tot een onmiddellijke inontvangstneming van de gekochte Producten, zodra deze aan hem worden afgeleverd c.q. aangeboden. Indien de Koper niet meewerkt aan afname, heeft de Leverancier het recht om, nadat de Koper door haar in gebreke is gesteld, de Koopovereenkomst geheel of gedeeltelijk door een schriftelijke verklaring te ontbinden. Ook heeft de Leverancier in die situatie het recht om de Producten voor rekening en risico van de Koper op te slaan en nakoming van de Koopovereenkomst te vorderen. De Leverancier hoeft in het geval van opslag de Producten niet te verzekeren.

Artikel 18 – Keuring en klachten

  1. De Koper is verplicht om ieder door de Leverancier afzonderlijk geleverd Product, terstond na inontvangstneming te keuren op hoeveelheid, uiterlijke beschadigingen, afmetingen en andere zonder vergaand onderzoek te ontdekken gebreken. De Koper dient over dergelijke manco’s en gebreken binnen 7 dagen na aflevering van het Product, onder nauwkeurige mededeling van het gebrek, schriftelijk bij de Leverancier te klagen. Deze klachtplicht en –termijn geldt voor alle gebreken die de Koper redelijkerwijs heeft ontdekt en redelijkerwijs had kunnen ontdekken, indien de Koper onverwijld na inontvangstneming een afdoende visuele inspectie van elk Product had uitgevoerd.
  2. Het recht van de Koper om zich erop te beroepen dat de door de Leverancier geleverde Producten niet aan de Koopovereenkomst beantwoorden, dan wel het recht om enige daaruit voortvloeiende vordering geldend te maken, vervalt voor wat betreft niet ten tijde van de (af)leveringsinspectie zoals genoemd in lid 1 zichtbare gebreken, indien de Koper niet binnen 7 dagen nadat hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had kunnen ontdekken, de Leverancier hiervan schriftelijk op de hoogte stelt onder opgave van de aard van het gebrek.
  3. In het kader van de inspectieplicht en het redelijkerwijs moeten kunnen ontdekken van gebreken, dient de Koper de Producten in ieder geval uitgebreid en grondig te inspecteren voordat deze worden verwerkt ten einde zich van conformiteit van de Producten te verzekeren. Bij ontdekking van enig gebrek (op welk moment dan ook) mag de Koper het gebrekkige Product niet (verder) verwerken. Indien eventuele fouten niettemin pas bij de verwerking worden vastgesteld, dan moeten de werkzaamheden, indien dat nodig is om (verdere) schade te voorkomen, onmiddellijk worden gestaakt en de nog niet verwerkte, ongeopende, originele verpakkingen worden veiliggesteld. Een klacht over een gebrek dat pas bij c.q. na verwerking wordt ontdekt, kan slechts leiden tot enige vordering op de Leverancier als de Koper bewijst dat het onmogelijk was om het gebrek voorafgaand aan c.q. ter gelegenheid van de verwerking te ontdekken.
  4. Bij gebreke van een tijdige klacht als in de voorgaande leden bedoeld, verliest de Koper ieder recht om op een eventueel gebrek een beroep te doen, en enige daaruit voortvloeiende vordering, geldend te maken. Ook iedere mogelijkheid tot een beroep op eventuele door de Leverancier verstrekte garanties vervalt. De in dit artikel omschreven regeling geldt ook indien aan het door de Leverancier gepresteerde een eigenschap ontbreekt die deze volgens een door de Leverancier geuite mededeling bezit of indien het gebrek betrekking heeft op feiten die de Leverancier kende of behoorde te kennen, doch niet aan de Koper heeft medegedeeld. Indien de Leverancier een ongegronde klacht in behandeling neemt, dan dienen haar inspanningen te worden aangemerkt als coulance, zonder aanvaarding van enige aansprakelijkheid.
  5. Indien blijkt dat enige klacht ten onrechte is geuit en de Leverancier in het kader daarvan werkzaamheden heeft verricht, respectievelijk Producten heeft geleverd, dan heeft de Leverancier het recht om deze werkzaamheden, respectievelijk de geleverde Producten, aan de Koper tegen de normaal bij haar geldende prijzen in rekening te brengen.
  6. De Leverancier heeft het recht om van de Koper te verlangen dat hij de aan hem afgeleverde Producten – ter zake waarvan hij tijdig, en op de juiste wijze, heeft geklaagd – of een door de Leverancier te bepalen representatief gedeelte daarvan, aan de Leverancier retourneert, op kosten en risico van de Koper, zodat de Leverancier in staat is om de geuite klacht op haar juistheid te controleren. De Leverancier kan er ook voor kiezen om de klacht te onderzoeken ter plaatse waar de Koper de zending heeft opgeslagen, respectievelijk de betreffende Producten werden verwerkt, in welk geval de Koper daaraan zijn medewerking moet verlenen. Retourzendingen worden door de Leverancier slechts aanvaard als dat op haar verzoek gebeurt of nadat zij daartoe voorafgaand haar toestemming heeft gegeven onder mededeling van een retournummer.
  7. Geringe afwijkingen zijn niet als gebrek te kwalificeren en dienen door de Koper geaccepteerd te worden. Afwijkingen die, alle omstandigheden in aanmerking genomen, in redelijkheid geen of een ondergeschikte invloed op de gebruikswaarde van de Producten hebben, worden steeds geacht afwijkingen van geringe betekenis te zijn.
  8. Eventuele gebreken betreffende een deel van de afgeleverde Producten, geven de Koper slechts recht tot afkeuring of weigering van de gebrekkige Producten.
  9. Na constatering van een gebrek in een Product is de Koper verplicht om al datgene te doen dat schade voorkomt of beperkt, eventuele onmiddellijke staking van gebruik, ver- of bewerking en/of verhandeling daaronder uitdrukkelijk begrepen.

Artikel 19 – Verkopersgarantie

  1. De Leverancier garandeert voor de duur van 24 maanden te rekenen vanaf de dag van levering dat alle geleverde Producten de overeengekomen functionaliteit bieden zoals opgenomen in de product sheet. Voor vervangen of gerepareerde onderdelen van de Producten bedraagt de garantietermijn zes maanden te rekenen vanaf de datum waarop deze vervanging of dit reparatiewerk voltooid is.
  2. De klachtplichten en -termijnen uit artikel 18 zijn onverminderd van toepassing op garantiegebreken.
  3. Indien sprake is van een tijdig gemeld garantiegebrek, zal de Leverancier één van de remedies zoals opgenomen in artikel 20 aanwenden.
  4. De garantie is niet van toepassing op gebreken die ontstaan door ondeskundig en/of onzorgvuldig gebruik, door onjuiste installatie, ingeval van onvoldoende en/of onoordeelkundig onderhoud, bij onjuiste opslag, bij ongelukken en/of onheil zoals brand- en waterschade, en indien de Producten, zonder de toestemming van de Leverancier, door derden ondeskundig zijn gewijzigd of gerepareerd.
  5. Instructies en aanwijzingen van de Leverancier dienen door de Koper te worden nageleefd, onverminderd de verplichting van de Koper tot het verrichten van eigen controles en proeven onder de heersende omstandigheden. De Koper dient ervoor zorg te dragen dat zijn medewerkers zodanig geschoold en opgeleid zijn dat deze in staat zijn de door de Leverancier geleverde Producten op deugdelijke wijze te installeren en onderhouden.
  6. Indien de Koper ter zake van zijn betalingsverplichting en/of andere verplichtingen met betrekking tot de levering in verzuim is, dan vervalt iedere aanspraak op garantie.

Artikel 20 – Remedies

  1. In geval van een (garantie)gebrek c.q. tekortkoming, heeft de Leverancier het recht om op haar eigen kosten over te gaan tot, naar haar keuze:
    1. aflevering van het ontbrekende;
    2. herstel van het afgeleverde;
    3. vervanging, in geval van een Product door eenzelfde niet gebrekkig Product van de Leverancier, of, naar keuze van de Leverancier, een door haar aan te wijzen Product dat naar het redelijke oordeel van Leverancier daaraan gelijkwaardig is; of
    4. betaling van een bedrag gelijk aan de door de Koper aan de Leverancier voor de betreffende Producten betaalde netto-factuurwaarde middels verstrekking van een creditnota, waarbij de Producten op verzoek van de Leverancier aan haar moeten worden geretourneerd, op kosten van de Leverancier;
    5. prijsvermindering in evenredigheid met de mate van de afwijking van het overeengekomene;

indien (1) sprake is van een (garantie)gebrek c.q. een tekortkoming ter zake een Product en (2) de Koper de voorschriften neergelegd in artikel 18 is nagekomen. Bij het maken van haar keuze dient de Leverancier in redelijkheid met de belangen van de Koper rekening te houden.

  1. Indien de Leverancier kiest voor een vervanging, dan biedt de Koper in het kader van deze vervan­ging het te vervangen Product, zo nodig na uitbouw daarvan, kosteloos aan de Leverancier op een door de Leverancier te bepalen plaats aan. Alle kosten die uitgaan boven de enkele verplichting tot het leveren van een vervangend Product zelf, waaronder begrepen maar niet beperkt tot transport-, reis- en verblijfskosten alsmede kosten van demontage en montage, zijn voor rekening van de Koper. Voor zover voornoemde kosten door derden bij de Leverancier in rekening worden gebracht en/of door de Leverancier worden gemaakt, worden deze kosten tegen de bij de Leverancier in rekening gebrachte- en/of bij de Leverancier geldende prijzen en tarieven, doorbelast aan en in rekening gebracht bij de Koper.
  2. Indien de Leverancier overgaat tot het uitvoeren van één van de remedies zoals opgenomen in dit artikel, zal de Leverancier de kosten van het terugsturen van het gerepareerde dan wel vervangen Product voor haar rekening nemen.
  3. Indien de Koper onterecht stelt dat sprake is van een (garantie)gebrek c.q. tekortkoming en één of meerdere Producten opstuurt naar de Leverancier en de Leverancier constateert dat geen sprake is van een (garantie)gebrek c.q. tekortkoming, dan is de Koper gehouden alle door de Leverancier gemaakte kosten in dat kader te vergoeden, waaronder de kosten van het analyseren van het Producten de kosten van het terugsturen van het vermeend gebrekkige Product. De remedies opgenomen in lid 1 van dit artikel zijn de enige remedies waarop de Koper aanspraak kan maken jegens de Leverancier in geval van een gebrek/tekortkoming. De Leverancier is niet gehouden tot betaling van enige (andere) (schade)vergoeding.
  4. De Koper kan geen aanspraak maken op de remedies zoals opgenomen in dit artikel, indien de Koper, niet of onvoldoende meewerkt aan enige door de Leverancier gewenst onderzoek naar de juistheid van het door de Koper geuite gebrek.
  5. Ieder recht om een beroep te doen op de remedies zoals opgenomen in dit artikel, vervalt indien de Producten ondeugdelijk of in strijd met de door of namens de Leverancier gegeven instructies zijn vervoerd, behandeld, gebruikt, bewerkt, geïnstalleerd, opgeslagen of onderhouden dan wel de gebruikelijke maatregelen/voorschriften niet in acht zijn genomen, alsmede indien de Koper enige uit de Koopovereenkomst voor hem voortvloeiende verplichtingen jegens de Leverancier niet, niet behoorlijk of niet tijdig nakomt.
  6. De bewijslast van een gerechtvaardigde aanspraak onder dit artikel ligt bij de Koper. De Koper dient in dit kader tevens te bewijzen dat het door hem ontdekte gebrek aan het Product reeds bestond op het moment van de levering daarvan.

Artikel 21  – Risico overgang

  1. De risico overgang van de Producten vindt plaats conform de overeengekomen Incoterm.

Artikel 22 – Voorbehoud van eigendom

  1. Alle leveringen geschieden onder eigendomsvoorbehoud. De Leverancier behoudt de eigendom van de op grond van enige Koopovereenkomst aan de Koper afgeleverde en af te leveren Producten totdat de Koper:
    1. de koopprijs van alle Producten, vermeerderd met verschuldigde renten en kosten, volledig heeft voldaan, en
    2. alle vorderingen heeft voldaan ter zake van werkzaamheden die de Leverancier ten behoeve van hem verricht of zal verrichten in het kader van de desbetreffende overeenkomst(en), en
    3. de vordering(en) heeft voldaan die de Leverancier op hem verkrijgt indien hij tekortschiet in de nakoming van de hiervoor bedoelde verplichtingen.
  2. De Koper mag de Producten op geen enkele wijze laten strekken tot zekerheid van andere vorderingen dan die van de Leverancier.
  3. De Koper wordt door de Leverancier gemachtigd om de geleverde Producten in het kader van zijn gebruikelijke bedrijfsuitoefening door te verkopen, te leveren of te installeren. Deze machtiging vervalt van rechtswege indien de Koper de Producten op enigerlei wijze aan een derde tot zekerheid laat strekken, dan wel hij een vordering van de Leverancier, hoewel opeisbaar, niet betaalt.
  4. In geval van inbeslagname of andere handelingen of tussenkomsten door derden zal de Koper de Leverancier daar onmiddellijk schriftelijk van op hoogte brengen. De Koper zal alle nodige stappen nemen om de rechten van de Leverancier met betrekking tot de Producten te beschermen.

Artikel 23 – Traceerbaarheid

  1. De Producten worden door de Leverancier voorzien van een unieke identificatie. Deze identificatie zal worden geregistreerd en beheerd door de Leverancier.
  2. Voor elk component van de Producten worden de hierna vermelde gegevens geregistreerd en beheerd per productiebatch op basis van het unieke ID-nummer per Product, dat wordt vastgelegd ter hoogte van de AOI (Automatische Optische Inspectie) bij de bestukking:
    1. Leverancier;
    2. Batchnummer;
    3. Batch datum;
    4. Batch grootte;
    5. Release datum.

Artikel 24 – Intellectuele eigendom

  1. De Leverancier heeft het eventuele bestaan van intellectuele eigendomsrechten van derden die als gevolg van de verkoop en/of levering van de Producten geschonden zouden kunnen worden, niet gecontroleerd en de Leverancier is niet aansprakelijk voor enige schade in dat verband.
  2. De verkoop van de Producten houdt, impliciet of anderszins, geen licentie in op enig intellectueel eigendomsrecht met betrekking tot de samenstellingen en/of toepassingen van de Producten en de Koper aanvaardt uitdrukkelijk alle risico’s van enige inbreuk op de intellectuele eigendom ten gevolge van het gebruik van de Producten, hetzij afzonderlijk, hetzij in combinatie met andere materialen of bij enige verwerking.