Thuisbatterij meer dan rendabel

Slim Meten maakt thuisbatterij meer dan rendabel.

Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat 88% van de zonnepaneelbezitters voorstander is van een aanschafsubsidie voor de thuisbatterij. Dit ondanks de recente prijsdalingen. Bovendien laat Zonneplan zien dat thuisbatterijen juist meer dan rendabel zijn. Niet alleen door het vergroten van de zelfconsumptie, maar vooral door te handelen op de energiemarkt. Data is het nieuwe goud.

1100 euro.

Zonneplan laat zien dat een 20kWh-demobatterij in zo’n zes maanden al 1100 euro kan opleveren. Dit door bij te dragen aan een stabieler elektriciteitsnet en te handelen op onbalansprijzen. De huidige coalitie is van plan om 1 januari 2027 te stoppen met de salderingsregeling en mocht dit doorgang vinden, dan wordt bovenstaand een ander verhaal. Vanaf dan is het slim meer te richten op zelfconsumptie. Dankzij een thuisbatterij en goede monitoring kunnen consumenten hun zelfconsumptie meer dan verdubbelen.

Slim Monitoren.

Om alles uit zonnepanelen te halen, is het adequaat monitoren van opbrengsten belangrijk. Zeker als het terugleveren in de toekomst nauwelijks meer iets oplevert door de afschaffing van de salderingsregeling. Een thuisbatterij is in dit scenario de aantrekkelijke optie om de gratis zonnestroom op te slaan voor zelfconsumptie. Twee op de drie zonnepanelenbezitters staat zeer positief tegenover een thuisbatterij in de toekomst, blijkt uit het onderzoek. Aanschafkosten (47,5%) en onzekerheid over de verwachte terugverdientijd (23,2%) blijken de grootste (onnodige) struikelblokken.